2020-08-12 Biotopoptimering Norrboån, Ludvika kommun

Sedan ett dammhaveri år 2012 vid Frötjärnsdammen och den återställning som skedde direkt efter det så har vattendraget Norrboån, ett historiskt viktigt lek- och uppväxt område för den storvuxna Bysjööringen i Ludvika kommun mer liknat en rensad och rätad kanal än ett levande vattendrag.

Med tillkomsten av en säkerställd minimitappning som erhölls efter domstolsprocesser upp till högsta instans så fanns det skäl för Grangärde fvof att biotopoptimera ån för en minimitappning om 90 l/s.

Eter att ha detaljprojekterat åtgärderna under hösten/vintern 2019 så var det nu dags att skrida till verket och verkställa åtgärderna. Under fem dagar i ån så har en sträcka på ca 1,3 km nu optimerats för att erbjuda så bra livsmiljöer som möjligt för det biologiska livet i ån. Arbetet har utförts med en hög detaljnivå för att skapa så bra miljöer som möjligt. Särskild hänsyn har även tagits då arbetet utförts inom fornlämningsområden samt nyligen bildat vattenskyddsområde.

Helt ny fåra skapad längs en ytterkurva där vattnet naturligt ska gå.
Före: En trivial sträcka innan åtgärd, efter åtgärd se bild nedan.
Efter: På sträckan har ån efter åtgärd flyttats något närmare den naturliga strandkanten vilket på sikt kommer skapa förutsättningar för gynnsamma erosionsprocesser. En variation av block har tillförts och djuphålor har grävts blandat med grundare partier. Vattendraget har här fått en betydligt mer heterogen miljö som kommer gynna livet i ån. Just på detta avsnitt fick vi inte tillföra någon död ved vilket annars hade tillförts.
Före: Arbete pågår – här med att flytta in fåran mot den naturliga strandkanten i ytterkurvan. Maskinentreprenaden stod Grangärde Åkeri för och den förträfflige ”piloten” Per Håkansson. Efter bild, se nedan.
Efter åtgärd: Förutsättningar för den naturliga erosionsprocessen i ytterkurvan återställd! Block i olika storlekar har tillförts. På denna plats nyttjades befintliga block som fanns i direkta närområdet. Rejäla djuphålor grävdes och förutsättningar för framtida lekområden för öring förstärktes.